Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan ertesi gün hapı, acil durumlarda tercih edilen medikal bir ilaçtır. Birincil bir doğum kontrol yöntemi değildir. Korunmasız cinsel ilişkinin ardından ya da doğum kontrol yöntemi esnasında bir sorun yaşayan kişiler tarafından ilişkiden kısa bir süre sonra alınır. Ertesi gün hapı, gebeliği sonlandırmak için kullanılmaz. Amacı yumurtalamayı geciktirmek ya da önlemektir.(1)
Yazımızı okuyarak yedek doğum kontrol yöntemi olarak tanımlanan ertesi gün hapının adet düzeni ile ilişkisi hakkında bilgi alabilirsiniz. “Ertesi gün hapı adet düzenini bozar mı?” ya da “Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi?” gibi soruların yanıtlarını öğrenmek için okumaya devam edin. “Regl (Adet Kanaması) Nedir?” hakkında bilgi almak içinse ilgili içeriğimize de mutlaka göz atın.
İçerikler (Gizle-)
Ertesi Gün Hapı Adet Düzenini Nasıl Etkiler?
Adet Zamanı
Adet Süresi
Kanama Yoğunluğu
Adet Öncesi ve Sırasında Yaşanacak Durumlar
Adet Döneminde Kullanılacak Ürünler
Ertesi Gün Hapı Adet Geciktirir mi?
Ertesi Gün Hapı Adeti Kaç Gün Geciktirir?
Ertesi Gün Hapı Kullandıktan Sonra Kanama Olmazsa Ne Olur?
Ertesi Gün Hapının Diğer Yan Etkileri Nelerdir?
Ertesi gün hapı alan her kişide aynı sonuç yaşanmasa da, içerdiği hormonlar nedeniyle adet düzeninde farklı etkiler oluşturabilir.(2) Gelin, ertesi gün hapının adet döngüsü ve düzeni üzerindeki etkilerine bir göz atalım:
Ertesi gün hapı kullandıktan sonra yaşanacak ilk adetin zamanı net bir şekilde tahmin edilemeyebilir. Bazı kişiler ertesi gün hapı kullanımının ardından ilk reglini kendi düzenlerine uygun şekilde yaşar. Bazense regl dönemi birkaç gün gecikebilir ya da daha erken görülebilir. Ancak ertesi gün hapı adet düzensizliği konusunda büyük etkilere sahip değildir.(2)
Ertesi gün hapı alımının ardından adet gününün yanı sıra adet süresi de değişebilir. Yapılan bazı araştırmalar, yumurtlamadan önce ya da adet döngüsünde alınan ertesi gün hapının normalden uzun sürecek bir adet dönemine yol açılabileceğini göstermiştir. Yine de bununla ilgili net bir kanıt yoktur. Ertesi gün hapı alındıktan sonra adet süresi her zamanki gibi de olabilir.(2)
Ertesi gün hapının adet düzenine etkisi kanama yoğunluğu ile de ilişkilidir. Ertesi gün hapı kullanımı sonrasında adet döneminde görülen kanamanın yoğunluğu da değişebilir. Özellikle bir ay içerisinde birden fazla ertesi gün hapı alındığında ya da adet döngüsü içerisindeyken birden fazla ertesi gün hapı alındıysa ilk adette kanama yoğunluğunda farklılık görülmesi daha muhtemel olabilir.(2)
Ertesi gün hapı kullanımı, adet öncesinde ve sırasında yaşanan ağrılı ve sancılı döneme de etki edebilir. Ancak bu konu da diğer durumlarda olduğu gibi kesin değildir ve her ertesi gün hapı kullanan kişide yaşanmaz. Ertesi gün hapı, adet öncesi ve sırasında baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve enerji eksikliği gibi çok ciddi olmayan ve 24 saat içerisinde etkisi azalacak semptomlara neden olabilir.(2)
Ertesi gün hapının etkisiyle kanamada biraz daha yoğunluk olabilir. Bu nedenle kullandığınız ped ya da tamponun daha yoğun kanamalar için hazırlanan versiyonlarını kullanılabilir, normal döneme tampon ve pedinizi daha sık değiştirebilirsiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere “Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi?” sorusunun yanıtı kişiye ve durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ertesi gün hapının hem adet gecikmesi hem de diğer adet döngüsü süreçlerine etki etmesinin nedeni hamileliği önlemek için yumurtlamayı engellemeye çalışmasıdır. Adet döngüsü dört ana süreçten oluşur:
Ertesi gün hapı bu döngünün bir adımını dahi etkilese diğer adımlar da bundan etkilenir.(3)
“Ertesi gün hapı yumurtlamayı ne kadar geciktirir”, “Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi?” sorusunu yanıtladık. Peki, “Ertesi gün hapı adeti ne kadar geciktirir?” Ertesi gün hapı adet gecikmesi konusunda ancak birkaç günlük bir etki oluşturabilir. Eğer ertesi gün hapı aldıysanız ve adetiniz geciktiyse bu durumun birkaç gün içerisinde değişmesi gerekir. Beklediğiniz tarihin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen adet olmadıysanız gebelik testi yapıp hekiminize danışın.(3)
Korunmasız bir cinsel ilişkinin ardından önlem almak için kullandığınız ertesi gün hapının etkisini görmek için beklemeniz gerekir. Kimi zaman ertesi gün hapı kullandıktan sonra lekelenme ya da hafif bir kanama görülmesi normaldir. Ancak bu durum adet ile ilişkili değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ertesi gün hapı aldıktan sonra adet tarihinizden sonra geçen bir haftanın ardından bir doktora görünmeniz, gebelik testi yaptırmanız en doğru yol olacaktır.(4)
Unutmamak gerekir ki ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkinin ardından 24 saat içerisinde alındığında çok daha etkilidir. Araştırmalar cinsel ilişkiden 24 saat sonra alınan ertesi gün hapının gebelik koruyucu etkisinin %95 oranında olduğunu gösterir. Cinsel ilişkiden 24-72 saat sonra alınan ertesi gün haplarının etkisi ise %88 civarındadır.(4)
Ertesi gün hapı regl etkisi ile bilinse de başka yan etkileri de olabilir. Bu yan etkiler de tıpkı adet dönemi ve döngüsünde yaşanan etkiler gibi herkeste görülmez. Bu yan etkiler görülse daha sadece birkaç gün sürer. İşte ertesi gün hapı alan kişilerde görülebilecek bazı kısa süreli yan etkiler:
Yukarıda da görüldüğü gibi ertesi gün hapının yan etkileri olabilecek durumlar, regl döneminde yaşadığınız belirtilerle benzerlik gösterir. Tıpkı bu dönemde olduğu gibi bu yan etkiler de uzun süreli olmaz ve birkaç gün içerisinde geçer.
“Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi?” sorusunun yanıtını öğrendiniz. “Adet gecikmesi neden olur?” gibi konularda da bilgi almak için diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz. Korunma yöntemlerinden cinsel sağlık konularına kadar pek çok faydalı içerik sayesinde sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Popoda Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?
Popoda sivilce, yaygın olarak görülen bir cilt durumudur ve genellikle göğüs, sırt, yüz gibi vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilcelerden farklıdır.
Devamını OkuHPV Aşısı Nedir HPV Aşısı Neden Yapılır
Human papillomavirus papillomavirus (insan papilloma virüsü), cinsel yolla bulaşan bir virüstüs ve kısaca HPV olarak bilinir.
Devamını OkuPrezervatif Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir
Kondom ismiyle de bilinen prezervatif, bariyer doğum kontrol yöntemleri arasında yer alır.
Devamını Oku